Всі знають, що для того, щоб схуднути, потрібно правильно харчуватися. Але мало хто знає, у чому правильне харчування.
Для одних головним постулатом здорового харчування є відмова від картоплі та м’яса, для інших – вуглеводів у будь-якому вигляді, а треті худнуть за допомогою шоколаду. Яким же має бути раціональне харчування?
Є одне просте правило, про яке знали ще наші прабабусі: потрібно з’їдати менше, ніж витрачає наш організм під час щоденної активності, не забуваючи про поживну цінність продуктів. дієт привести своє тіло до ладу.
З чого розпочати?
Багато хто худне роблять одну і ту ж помилку — різко переходять від одного раціону до іншого. Нічого хорошого така дієта організму не обіцяє.
Дуже добре почати схуднення з відвідування лікаря та обстеження, і з’ясувати, чи немає жодних протипоказань.
Добову кількість їжі краще розділити на 5-6 прийомів.
Випивати не менше 1,5-2 л фільтрованої води на день.
Маленька хитрість: перед кожним прийомом їжі випивайте склянку прохолодної води.
Дізнайтесь про — скільки води потрібно випивати за день людині? Поради диєтолога.
Не забувайте про вітаміни.
Навіть найкорисніша і здорова їжа не може повністю забезпечити організм усіма необхідними вітамінами та мікроелементами. А при обмеженні калорійності щоденного раціону це зовсім неможливо.
Оптимальний баланс жирів, білків та вуглеводів.
Звичайній людині (що не прагне набрати або скинути вагу) дієтологи рекомендують дотримуватися наступного співвідношення БЖУ (білків, жирів та вуглеводів):
Білкова їжа має становити від 10 до 35% всього денного раціону;
жири — від 25 до 35% добового раціону;
Вуглеводи — від 45 до 65% денного раціону.
Щоб скинути зайві кілограми, слід трохи змінити схему: 50% раціону мають становити вуглеводи, 30% – білки, 20% – жири.
Статті нашого Партнера — як завагітніти з першого разу? А також про як правильно виховувати дитину, поради психолога.
«Правильні» білки, жири та вуглеводи.
Наш організм черпає жири, білки та вуглеводи з їжі. Тільки збалансований та різноманітний раціон може наситити людський організм необхідними вітамінами та мікроелементами. Кожен продукт має у своєму складі комбінацію з білків, жирів та вуглеводів. Але відсоткове співвідношення цих речовин у різних продуктах відрізняється. Тому сир називають білковим продуктом, а гречану кашу – вуглеводним.
Приблизно половину нашого щоденного раціону мають складати вуглеводи. Корисні (складні) вуглеводи містяться у вівсянці грубого помелу, запеченому картоплі, цільно зерновому хлібі, нешліфованому рисі, гречаній каші, пшоні, житніх макаронах.
Здорове харчування обов’язково повинно включати вживання білків. Варто віддати перевагу білковим продуктом з низьким вмістом жиру: яйцям, рибі, нежирним сортам м’яса (курці, індичці, кролику, яловичині), нежирним кисломолочним продуктам.
Не варто недооцінювати роль жирів у нашому організмі. Жоден обмінний процес людського організму не обходиться без участі жирів. Добова норма жирів міститься у двох столових ложках олії або 30 г горіхів.
Секрет стрункості – піраміда харчування.
Будь-який дієтолог скаже, що здорове харчування – це різноманітне харчування. Оптимальний раціон складається із чотирьох груп продуктів, які ми зобразимо у вигляді піраміди.
До першої групи належать крупи, хлібобулочні вироби, картопля та макарони. В ідеалі вони мають становити до 40% денного раціону. Краще віддати перевагу темним сортам рису, макаронам грубого помелу та цільно зерновому хлібу.
Друга група – це овочі та фрукти, які мають становити близько 35% добового раціону. Вони стануть чудовим доповненням до кожного прийому їжі. Потрібно вживати щонайменше п’ять порцій овочів і фруктів щодня. Це відмінна профілактика серцево-судинних, онкозахворювань та ожиріння.
Читайте — Пасивний дохід без вкладень. Партнерська програма для бізнесу. І про все о заработке в интернете, продвижении и оптимизации сайтов.
До третьої групи входять кисломолочні продукти, м’ясо, яйця та риба. Це джерело ненасичених жирів та білків, які є найважливішим будівельним матеріалом для нашого організму.
Четверта група – це продукти з високим вмістом жиру та цукру. Це солодощі, сухарики, чіпси, солоні горішки, копчене м’ясо, ковбаса, майонез. Від таких продуктів краще відмовитись, або звести їх вживання до мінімуму (не більше 5% добового раціону).
Продукти з жироспалюючими властивостями.
Є продукти, які мають дивовижну властивість – їх вживання допомагає швидше розщепити жири. Включивши їх до свого щоденного раціону, можна значно прискорити процес схуднення.
Оливкова олія. У ньому містяться ненасичені жирні кислоти, які пришвидшують обмін речовин. Щодня додавайте одну-дві чайні ложки оливкової олії холодного віджиму в овочеві салати.
Яблука. У яблуках міститься клітковина, що дає відчуття ситості. Вживайте по два-три яблука щодня.
Кориця. Нещодавні дослідження показали, що всього чверть чайної ложки кориці допомагає швидше засвоювати та знижувати рівень цукру. Це безцінна властивість, оскільки підвищений рівень цукру призводить до постійного утворення небажаних жирових запасів.
Зелений чай. Усього три чашки цього корисного напою допоможуть запобігти появі ракових клітин, прискорять обмінні процеси та спалять 80 калорій.
Часник та цибуля. Вже за годину після вживання свіжої цибулі чи часнику прискорюються процеси метаболізму, а жирові запаси швидше витрачаються.
Правильна обробка страв.
Дуже багато залежить від способу приготування страв. Слід віддати перевагу відвареним, тушкованим, запеченим або приготованим на пару стравам. А ось від копчених та смажених продуктів краще відмовитися.
Процес приготування їжі можна перетворити на приємне заняття. Зараз існує величезна кількість спеціальних програм та додатків, які допомагають розрахувати калорійність продуктів та підібрати корисні та прості рецепти.
Цікаві статті — как заработать денег сидя дома? І про как заработать деньги в интернете девушке, от А до Я.