Контакты NewHost

Здоровий раціон харчування на день

Від того, що споживає людина, безпосередньо залежать її самопочуття, працездатність і здоров’я.Правильне харчування є основою здорового життя. Фахівцями в галузі харчування, — нутриціологами, технологами, дієтологами, — давно вивчено склад різноманітних продуктів, встановлено норми споживання білків, жирів, вуглеводів, мікроелементів та вітамінів.

Кількість їжі протягом дня залежить від стану здоров’я людини: при деяких захворюваннях рекомендують часте дробове харчування, при дефіциті тих чи інших речовин радять особливі дієти. Основна маса людей дотримується простого розпорядку: сніданок, полуденок, обід, вечеря. Потрібно лише виробити правильні харчові звички: від чогось доведеться відмовитися, замінивши шкідливі та марні продукти на корисні та поживні.

Сніданок
На ранковий прийом їжі має припадати 38% поживності всього денного раціону. Корисний сніданок — це:

Каша. Злакові є основою піраміди харчування, оскільки містять оптимальну кількість вітамінів, білків та вуглеводів. Вівсяна, ячна, пшоняна, гречана каші найкращі в якості першої їжі за день: вони дають енергію, покращують травлення та обмін речовин, позитивно впливають на слизову оболонку шлунка. Бажано варити каші на нежирному молоці у співвідношенні 1:1 з водою. Для покращення смакових якостей у каші можна додавати сухофрукти.

Хліб грубого помелу чи хлібці. Небажано їсти на сніданок вироби із здобного тіста, білий хліб. Хліб із цільнозернового, житнього борошна, з додаванням висівок, — ідеальне доповнення до сніданку, адже він багатий на вітаміни групи В, позитивно впливає на обмін речовин і не навантажує організм зайвими калоріями.
Напій. Найкраще для сніданку підходять зелений чай та компот із сухофруктів. Перший корисний антиоксидантами та сприятливим впливом на серцево-судинну систему, другий – наявністю нешкідливого цукру, а також мікроелементів, таких як калій та магній.
Корисні поради — найкращий час для відпочинку в Туреччині, а також про що не можна робити у Дубаї? , поради від туроператорів.

ПОЛЮДНИК
Прийом їжі між сніданком та обідом бере на себе 10% поживності денного раціону. Включає:

Фрукти. Краще віддати перевагу зеленим яблукам і бананам, адже вони не містять зайвих цукрів, багаті на залізо, калій, вітаміни. За рекомендаціями Всесвітньої Організації Охорони здоров’я денна норма овочів і фруктів становить 400 г. У полудень можна частково виконати цю норму, з’ївши, наприклад, два яблука, або одне яблуко один і банан.
Напій. У полудень можна випити склянку чаю або компоту, або простої води.

ОБІД
На цей прийом їжі припадає 25% поживності. Включає:

Суп. Перша страва може бути будь-якою: овочевою, м’ясною, з бобовими або без; або суп-пюре, айнтопф або класичний «рідкий» суп. Проте небажані супи із субпродуктами: копченостями, ковбасами, напівфабрикатами.
Хліб чи хлібці.
Напій. Підійде неміцний чай (чорний, зелений), компот, відвар із сухих плодів шипшини. Останній є рекордсменом за вмістом вітаміну С, який покращує властивості крові та сприяє всмоктуванню заліза. Шипшина містить також ефірні олії, солі фосфору та магнію, вітаміни К та В2, фітонциди.

ВЕЧЕРЯ
Бажано, щоб цей прийом їжі припадав не менше ніж за 3 години до сну. Складає 25% поживності денного раціону.

М’ясна чи рибна страва. У рибі містяться цинк та селен, які зміцнюють імунну систему, а також вітамін Д та мікроелементи. М’ясо має бути нежирним: пісна свинина, яловичина, м’ясо кролика чи індички. Цинк і білок сприяють виробленню імунних клітин та росту м’язів, а залізо допомагає синтезувати гемоглобін, необхідний передачі кисню клітинам. Готувати рибні та м’ясні страви краще на пару, також можна тушкувати та запікати.
Гарнір. Картопля, рис (бажано бурий), греча, макарони, — ось ті страви, які можуть бути доповненням до м’яса або риби. Макаронні вироби і картопля потрібно вживати не частіше двох разів на тиждень, оскільки вони є високовуглеводною їжею.

Один-два рази на тиждень м’ясну страву можна замінювати на порцію гороху або квасолі. Взагалі всі бобові багаті на білок і мікроелементи, а червона квасоля містить залізо, вітамін В6, зміцнює імунну систему. Амінокислоти триптофан, метіонін та тирозин, що містяться у квасолі, благотворно впливають на нервову систему.
Салат. Повинен складатися зі свіжих овочів, як заправка підійдуть рослинні олії: оливкова, рослинна, лляна, гарбузова, кунжутна та інші. Вітамін Е у складі стимулює синтез лімфоцитів, — клітин імунної системи, і захищає клітини організму від ушкоджень внаслідок впливу різних чинників. У салати можна додавати горіхи для пікантності та більшої користі.

Протягом дня кожна людина має випивати не менше 2-2,5 літрів води (за відсутності протипоказань), адже чиста вода допомагає виводити токсини, стабілізувати водно-електролітний баланс; служить засобом профілактики запорів, дискінезії жовчних шляхів та проблем зі шкірою. Воду можна пити між їдою, особливо під час фізичних навантажень.
Читайте — Пасивний дохід без вкладень. Партнерська програма для бізнесу. І про все о заработке в интернете, продвижении и оптимизации сайтов.
Як привчити дитину до здорового харчування?
Перед сном можна випити склянку кефіру або рідкого натурального йогурту без добавок, адже кисломолочні продукти необхідні щодня: вони містять кальцій, що легко засвоюється, і вітамін Д, а також покращують травлення. Переважним є кефір з невеликою жирністю, не більше 1%, а йогурт повинен бути або домашнього приготування, виготовлений за допомогою спеціальної закваски, або магазинний, але також живий, з мінімальним терміном придатності.
За дотримання правильного режиму харчування шанси на здорове довге життя значно збільшуються, а якість цього життя лише покращується.

Цікаві статті — как заработать денег сидя дома? І про как заработать деньги в интернете девушке, от А до Я.